Het effect van rust
Foto van: Adam Gebrek, Unsplash

Ik ben samen met een klant aan het wandelen met hondje Storm (voor anonimiteit naam veranderd). Storm heeft last van uitvallen aan de riem. Blaffen, grommen, happen, springen,….

We zijn aan het wandelen omdat zijn baasje wilt laten zien hoe fel hij kan doen, vooral bij honden. Een halfuur later begint onze tijd op te geraken. Storm loopt gespannen en bij elke geluidje kijkt hij zenuwachtig rond. Hij weet niet wat eerst te bekijken. Wanneer we terug bij de klant thuis komen is ze teleurgesteld dat ze dit gedrag niet aan mij heeft kunnen tonen.

Stressreductie

Dit is het moment dat ik terug op mijn advies kom, een advies dat vaak een grote fundering is bij velen hun begin van therapie: “Ik zie dat Storm heel veel stress heeft, zijn emmer zit vol, een druppel erbij en deze loopt over. Dit zie je als uitvalgedrag. Je gaat elke dag met hem wandelen waar het heel druk is, ernaast doet je ook nog flyball en hondenschool. Dit kan veel druk zijn voor Storm. Ik weet dat je dit graag doet en je overal hoort dat je met je hond veel actief bezig moet zijn. Maar het beste dat we nu kunnen doen voor Storm is stressreductie.” Ik laat het even bezinken voor ik verder vertel. “Als je de komende weken Storm minder stress en druk zou geven, kan zijn waterniveau zakken. Hij zou meer kunnen ontspannen en zijn rust nemen.” Het gesprek gaat even verder, waarbij ik meer over de details en uitvoering heb.

Rust in huis

Een week later had ik een telefoongesprek met het baasje. Storm was rustiger in huis. Ze speelden veel samen in hun tuin en binnen, spelletjes zonder druk. Ze vond het vooral leuk dat ze niet elke dag ongelukkig werd door het uitvalgedrag van Storm, zodat ze ook meer kon genieten en plezier kon hebben met hem. Het meeste waarvan ze verschoot: “Storm vraagt niet eens om naar buiten te gaan, hoe komt dat?”

Onze verwachtingen van een hond zijn soms niet realistisch. Vervang stress, prikkels en druk door rust en plezier en het wordt al veel aangenamer voor onze hondjes.

Ik merk snel op (ook een valkuil voor mezelf) dat we veel druk leggen op onze honden. Onze verwachtingen zijn soms niet realistisch op dat moment. Als we in plaats van stress, prikkels en druk plaats maken voor rust en plezier gaan we het voor onze hondjes, zoals Storm, veel aangenamer maken.

Na nog een paar maanden hebben we met Storm het uitvalgedrag kunnen aanpakken en nu is het weer veilig om langs Storm te passeren 😉


Heb je graag professionele hulp om weer de rust te vinden voor jou en je hond? Neem gerust contact met me op!