Vanochtend werd ik enthousiast ontvangen door lieve Boris en zijn baasje. Hij kwam nieuwsgierig snuffelen aan mijn handen. En zoals elke jonge hond, springt hij op en moest hij even rechtstaan om mijn gezicht af te likken. Wanneer we aan tafel gingen zitten, kwam hij er gezellig bij liggen. Hij kwam zelfs zijn botje tonen. Hij aanvaarde me meteen. Ik denk dat we een mooie vriendschap tegemoet gaan.

Opspringen is een natuurlijk hondengedrag

Opspringen is een natuurlijk gedrag voor een hond. Wanneer de mama hond in haar nest gaat, gaan de pups naar haar muil op zoek naar eten. Ze leren dus aan om naar de mondhoeken te gaan. Daarom dat pups, jonge honden, of honden die bezoekers heel spannend vinden opspringen. Ze willen ook naar onze mondhoeken gaan, dit zijn ze gewoon. Voor de hond is dit een natuurlijk gedrag. Het zijn de mensen die hier problemen mee hebben. Bij stress gaan ze dit sneller doen, het is een gekend ritueel.

Opspringen is een natuurlijk gedrag voor een hond. Het is een gekend ritueel dat ze dit sneller doen bij stress. Wees daarom voorzichtig bij het corrigeren en probeer het eerder te voorkomen.”

Voorzichtig corrigeren

Wees voorzichtig bij het corrigeren van het opspringen te corrigeren. Je kan dan juist meer stress geven, zodat ze nog meer gaan opspringen. Een belangrijke regel, dat voor veel geldt: ‘beter voorkomen dan genezen.’ Door bv de hond aan te lijnen, hem apart even zetten,…


Zoek je professionele hulp om het opspringen van je hond aan te pakken? Neem contact op met mij.