Iedereen die een hond heeft kent deze vertoning wel: hoofd naar beneden, poten voor zich uitgestrekt op de grond, oren niet naar voor gericht en hun poep als een wolkenkrabber recht omhoog.

Het lijkt net wel alsof de hond buigt naar de koning, alleen niet zo vorstelijk. Ik bedoel hiermee niet wanneer je hond slaperig uit zijn mand komt en zich uitstrekt in deze positie, gaat liggen of een put aan het graven is. Maar in een sociale situatie. Wat je bijna altijd ziet: je hond bouwt spanning op voor hij de spelboog laat zien. De hond doet dit niet om zich ‘onderdanig op te stellen tegenover de dominante hond’, het is meer dan dat.

De betekenis

Als een hond de spelboog doet, kan dit verschillende dingen betekenen:

  • Dit kan een uitnodiging zijn om te spelen.
    Zowel met honden, katten, mensen, ook speelgoedjes en (vaak vreemde) objecten…
  • Het kan ook zijn dat de betrokkenen wat gespannen lijkt en je hond wilt zeggen dat hij geen conflict wilt hebben, dat hij geen ruzie wilt maken.
  • Maar toch, een spelboog kan zo veel betekenen qua gedrag. Dit is afhankelijk van de situatie, je eigen hond, zijn ervaringen, de betrokkenen,….

” Je hond bouwt altijd spanning op wanneer hij de spelboog doet. De hond doet dit niet om zich onderdanig op te stellen tegenover een andere hond, het kan verschillende betekenissen hebben zoals een uitnodiging tot spelen of zeggen dat hij geen conflict wil hebben. “

Hulp bij de spelboog

Observeer je hond. Dat vind ik één van de leukste taken die ik op een dag kan doen. Luister naar je hond wanneer hij een spelboog maakt. Probeer hem te helpen indien nodig.

Ik heb mijn hond Tshilu het zelfs eens zien doen naar een standbeeld van een kindje. Deze stond uit het niets in onze straat bij de buren. Hij was zo hard verschoten en reageerde meteen met een spelboog. Dit vond ik een mooie conflictvermijdende reactie. Sindsdien heb ik meer afstand genomen van het standbeeldje zodat Tshilu niet terug deze stress moest laten ervaren.


Hulp nodig bij het begrijpen van jouw hond? Neem contact met me op!